Huurkoop voor Ondernemers en hun bedrijfspand

Huurkoop

Als je als ondernemer een bedrijfspand of bedrijfsmiddel wilt aanschaffen, kan het soms lastig zijn om financiering te krijgen. Zeker als je weinig eigen inbreng hebt of nog niet over jaarcijfers beschikt. Huurkoop, ook wel ‘hire purchase’ genoemd, zou in dat geval een passende oplossing kunnen zijn. Maar wat betekent huurkoop eigenlijk? Lees op deze pagina alles over huurkoop.

Wat is huurkoop?

Huurkoop of ‘hire purchase’ is een vorm van zakelijk leasen waarbij je bedrijfsmiddelen koopt op afbetaling. Je beschikt direct over het bedrijfsmiddel, maar het wordt pas jouw juridisch eigendom wanneer je de totale koopsom hebt afbetaald. Je huurt bijvoorbeeld een bedrijfspand, bestelbus of productiemachine voor een vooraf bepaald maandelijks bedrag, opgebouwd uit aflossing en rente. Deze huur wordt zodanig berekend dat je aan het einde van de looptijd de aankoop hebt afbetaald en eigenaar bent van het bedrijfsmiddel. Een belangrijk verschil met financial lease is dat je bij huurkoop aan het einde van de huurperiode verplicht bent het bedrijfsmiddel over te nemen.

Na het doen van een aanbetaling, wordt je vaak wel direct de economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit betekent dat je het mag gebruiken als jouw eigendom, maar ook dat eventuele kosten voor onderhoud en reparaties voor jouw rekening zijn.

Huurkoop wordt vooral gebruikt voor bedrijfsmiddelen die een lange levensduur hebben. Als je bedrijfsmiddelen voor een kortere periode nodig hebt, kan het ook interessant zijn om te kijken naar. 

Voor wie is huurkoop?

Huurkoop is geschikt voor ondernemers die een bedrijfsmiddel, zoals een bedrijfspand of bedrijfswagen, voor een lange periode nodig hebben. 

Omdat het bedrijfsmiddel onderpand is voor de financiering en er weinig eigen inbreng wordt gevraagd, is deze vorm van financiering ook geschikt voor zzp'ers en starters zonder jaarcijfers. 

Het is wel belangrijk om zekerheid te hebben dat je de aflossingsbedragen gedurende de hele looptijd kunt  afbetalen. De kredietverstrekker of verkopende partij mag het bedrijfsmiddel namelijk innemen als je een betalingsachterstand oploopt.

Een voorbeeld van huurkoop

Michael is al 2 jaar trotse eigenaar van de succesvolle snackbar ‘De Lekkerbek’. Hij huurt een ruimte in het centrum van zijn dorp en is vastberaden daar nog lang met zijn onderneming te blijven. De verhuurder van het bedrijfspand wil de ruimte graag verkopen en Michael is geïnteresseerd om het over te nemen. Omdat Michael niet genoeg eigen vermogen heeft om het pand in één keer aan te schaffen, gaat hij opzoek naar financieringsopties. Na het overwegen van hun opties komen Michael en de verhuurder tot de conclusie dat huurkoop de beste vorm van financiering is die past bij hun situatie .

Bij een huurkoop heeft Michael weinig eigen vermogen nodig en kan hij zijn vaste lasten op dezelfde hoogte houden als toen hij huurde. Daarnaast bezit hij aan het einde van de looptijd ook nog eens het pand. Voor de eigenaar is huurkoop ook een goede optie, omdat het pand zijn juridische eigendom blijft totdat het helemaal is afbetaald. Hierdoor loopt hij weinig risico en kan hij een lagere rente aan Michael doorberekenen.

Michael kan de ruimte na de aanbetaling meteen gebruiken alsof het al zijn eigendom is. Hij betaalt het bedrijfspand gemakkelijk af via een maandelijks bedrag, opgemaakt uit aflossing en rente.

Voordelen van huurkoop

  • Hoewel je pas aan het einde van de looptijd eigenaar wordt van het gehuurde bedrijfsmiddel, heb je het bedrijfsmiddel na aanbetaling direct tot je beschikking.

  • Je verspreidt de investering in het bedrijfsmiddel over een lange periode, waardoor je werkkapitaal beschikbaar houdt voor andere investeringen.

  • Omdat de huurverkoper de gehele looptijd de officiële eigenaar blijft, loopt deze minder risico dan bij verkoop op afbetaling en is de rente vaak lager. 

 


Interesse in een Huurkoop ?

Wij helpen je verder!
Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u snel verder.